Site icon Knut Anders Sørum

Pray for snow…

… har vært en gjenganger setning for meg høst og vinter de siste årene. Faktisk helt siden Norges Snowboard Forbund rykket inn gedigne annonser i alle landets aviser med nettopp underteksten «pray for snow» på midten av nittitallet engang. Husker at det året var det mere snø enn det hadde vært på leenge! Hurra! Mens året etter var det derimot regelrett snøtomt. Manglet ikke på annonser fra NSBF, men det var et bilde der en gjeng snowboardere sitter med full vinterbekledning og brett på kne midt på sommer´n og «tilber» en snøkanon. Dårlig ide hvis man vil ha ekte pudder.

Digresjon, men nå er det endelig snø i skreien!! Hurra!! Det var bare det jeg ville si! Har vær i hafjell en tur i dag og fått kjørt litt, kvitfjell på fredag, så nå føler jeg at vinteren er i gang! Jeg vil jo allikevel oppfordre alle mine venner til å fortsette å be om snø for vi trenger myye!! Satser på å kjøre mere ski i vinter en jeg noen gang har gjort.

Jeg er ved den oppfatning at snø er en av Guds aller aller vaktreste og beste gaver. Hører i skrivende stund en traktor utenfor vinduet mitt og eieren av den er sikkert av den mening at traktoren er en av Guds beste gaver. Spessiellt på snøværsdager. Kjenner mange som forbanner snøen også, men de må bare tilgis for de vet ikke hva de gjør. Vet nesten ikke om noe vakrere enn et landskap innpakket i snø opplyst av månen. Etthvert menneske som ikke har opplevd å gå på ski gjennom skogen midt på natta i 20 minus og full måne vil jeg nesten våge meg til å kalle fattig. Kjenner håra på armen reiser seg og øynene blir blanke bare ved å tenke på det! Når man sitter her med marerittet global oppvarming i bakhodet blir det ikke mindre emosjonelt skal du vite..

Nå er selvfølgelig ikke alt som har med snø å gjøre udelt positivt. Snøen har på tross av sitt relativt lyse ytre også sine mørke sider. Snø tar liv. I mange tilfeller er det dummhet og uforsiktighet som er årsaken, men det hender også at snøen plutselig uten forvarsel bestemmer seg for å sluke og drepe mennesker. Har selv sett resultatene etter de voldsomme kreftene snøen kan vise på full fart ned ei fjellside. For å tale snøens forsvar så er det vel egentlig tyngdekraften vi skal klandre. Snø på flatmark er relativt harmløst. Problemet på flatmark kan derimot være kulde, men da er vi vel kanskje tilbake på selvforskyldt skade. Det rare er at mens jeg sitter og skriver nå, går strømmen i hele skreien og det er ikke et lys å se på en mils omkrets. Tung snø på et tre er sannsynligvis årsaken til strømbruddet vil jeg tro… må ut! NÅ!!

Hørt at eskimoene har over 40 forskjellige ord for snø. Høres i utgangspunktet mye ut, men skal jammen ta utfordringen og skrive ned de jeg kommer på i farta. Dette er helt reelle ord som jeg bruker om min elskede snø, pudder, sludd, skare, is, fokk, driv, laussnø, nysnø, finkornsnø, kantkornsnø, rennsnø, storkornsnø, ny, gammel, vårsnø, dun, flak, skomakergata, skred, blautsnø, kunst, kanon, underlag, kjiiping, utkant, vårsnø, sømmersnø, holke, bre, skavl, rim, djupsnø, melis, juksesnø, himmlens korrekturlakk, engledryss, manna, kosesnø, hvitt gull, sof-ice, bettong, kartong, passe kaldt vann, bommull, slaskesnø, hvitevarer, slaps, ferskvare for å nevne noen…