Om

Sørum har gitt ut flere plater i sjangeren “Toten-soul” som han nærmest har fått æren for å ha oppfunnet. På albumet “Ting flyt” fra 2013 kombinerte han den amerikanske soulsjangeren med tekster på totendialekt, til jubel fra kritikerene som trillet hele seks femmere på terningen. I 2016 kom albumet “Audiens 1:1” som var et samarbeid mellom Kjetil Bjerkestrand, Erik Hillestad og KKV, i 2017 kom et livealbum fra turneen samme år, og i 2019 kom albumet “Dom vonde orda”. I 2021 gav Sørum ut et etterlengtet julealbum med overvekt av nye julesanger skrevet av Sørum.

Knut Anders Sørum er kjent for sin store stemme, sitt varme vesen og sine underfundige låter i sjangeren soul på totendialekt. Sørum har en lang karriere som strekker seg helt tilbake til 90-tallet, via rockeband, Grand Prix (2004) og som vokalisten i “Skal vi danse” på TV2. Men det de fleste kjenner han best fra er kanskje da han høsten 2016 gikk helt til topps i NRKs «Stjernekamp» og sørget for at folk hjemme i stuene satt tacoen i halsen da den småskjeggete totningen med soul i røsten klemte til i Puccinis “Nessum Dorma”. 

Musikalsk og tekstlig kan Sørum oppsummeres som en anmelder skrev, dette er som om Prøysen møter John Legend. Dette er ikke tilfeldig for akkurat Prøysen og John Legend har vært store inspirasjonskilder for Sørum. I 2010 gav han ut en kritikerrost plate med tolkninger av nettopp Alf Prøysen sine sanger på plata PRØYSEN. Dette albumet inneholder også en egen komposisjon til diktet “Visa om løgna”. Sørum har også oversatt en av John Legend sine låter, “Stay with you” til totendialekt på albumet Ting flyt, den heter da “Bli ved deg” og er en av hans mest streamede låter.

Når du går på konsert med Sørum og Trio er det i samarbeid med gitaristen Knut Bjørnar Asphol og organist Benjamin Medhaug vi får høre Sørum spille piano og synge sine låter. Asphol har samarbeidet med Sørum i over 20 år og det hele startet våren 2023 da Knut Bjørnar hoppet inn som vikar i bandet “Expect a Miracle” på en konsert i nord-sverige. Det var også Knut Bjørnar som fant vår nye organist bak en diger Hammond A100 i Oslo Spektrum. Benjamin har i løpet av sin unge alder rukket å gjøre mange spennende ting, og er et nytt, ungt, talent du kommer til å høre mye fra i årene som kommer.

Trio er en ny måte å møte Sørums musikk på, og igjennom virkemidler som basstromme og loopmaskiner får låtene ny drakt og man føler man kommer nærmere på musikken, musikerene og sangen. Det svinger fortsatt like godt, men det er i tillegg en eksklusiv lytteopplevelse for publikum når du får låtene presentert på denne måten. På denne konserten vil du få høre sanger fra alle de fire albumene, og hvem vet om det dukker opp noen overraskelser? Denne gjengen er så spontan at alt kan skje!

Når du hører Sørum med band er det også Knut Bjørnar og Benjamin som trakterer gitar og orgel, men på trommer finner vi i tillegg John Anders Råken, mens bassgitaren spilles av Jan Tore Øverstad.

Sørum er kjent for sine Prøysentolkninger, spesielt fra det kritikerroste albumet “PRØYSEN” som kom høsten 2010. VG skrev om dette albumet at «Prøysen» har blitt en dempet og ettertenksom plate der hovedpersonen selv aldri faller for fristelsen til å dominere over sangskatten han har bearbeidet. Her understrekes heldigvis bare det vakre i Prøysens tekster. På Prøysen er det imidlertid en lavmælt og til tider intens Knut Anders Sørum vi møter. Instrumenteringen er spartansk ja, nesten minimal, og den nærmest hviskesyngende vokalen er dratt helt fram i lydbildet, kvitterer anmelderen i Oppland Arbeiderblad. Dette konseptet fungerer like godt i solo og duo format som i trio, der Knut Anders leder det hele fra plassen sin bak pianoet.


Sommeren 2022 rammet kreften vår faste organist, Iver Olav og høsten 2022 forlot han oss. Det finnes ikke ord for urettferdigheten og sorgen vi føler på, men også takknemlighet for alt Iver har vært for så mange igjennom et alt for kort liv. Iver Olav vil bli ekstremt dypt savnet.

Takk for alt du gav, Iver Olav Erstad ❤️
1976 – 2022

Om albumet “Jul” (2021)

Albumet “Jul” fra 2021 inneholder i hovedsak nyskrevne julesanger men også noen klassikere. Sørum gjør sin egen vri på julemusikken, og med sin sjelfulle røst utforsker han høytidstematikken med underfundige tekster i et musikalsk landskap som kan beskrives som småfunky visesoul på totendialekt. Sørum er ikke redd for å berøre vanskelige temaer og er innom både flyktingtematikk, ensomhet og tro, eller mangel på tro, i disse sangene. Blant de klassiske sangene er en nyinnspilling av Alf Prøysen´s “Julekveldsvise” på plass, sammen med en live i studio-innspilling av “Deilig er jorden” der Sørum både viser en ettertenksom side men samtidig tar stemmeprakten til nye høyder. Akkompagnert på magisk vis av den fantastiske pianisten og organisten Iver Olav Erstad.

Lytt til albumet på spotify

Om julekonserten 2023

I desember 2023 kommer Knut Ander Sørum og hans band tilbake til kulturhusene for å spille julekonserter. Her får du som sist en blanding av kjente og kjære julesanger sammen med sanger fra albumet «Jul» [2021].

Sørum har med seg et band bestående av Jon Anders Narum på gitar, Jan Tore Øverstad på bass, Trond Augland på trommer og Benjamin Medhaug på orgel. Dette er en gjeng meget dyktige musikere som både er følsomme og groovy på samme tid og du kommer til å oppleve både de store, mektige øyeblikkene men også de intime og lavmælte stundene der historiene fra julen både i vår tid og tidligere tider blir fortalt av den etterhvert erfarne formidleren Knut Anders Sørum.

Publikum vil få et møte med noen av de aller vakreste julesangene som er skrevet, både fra Prøysen, salmeboka og nyere tider. I tillegg vil Sørum selvfølgelig gjøre julesanger han selv har vært med og skrevet de siste årene, som for eksempel “Uten deg” [2018] og fra albumet “Jul”.

I 2021 gav Knut Anders Sørum ut albumet “Jul” og høstet gode kritikker. Tor Hammerø skriver for Nettavisen at “Jula swinges heldigvis inn igjen” og kvitterer med terningkast seks. Aftenposten skriver i tillegg til “Sjelfull jul” at “Det er fint med ærlig julesang, spesielt en som er såpas fengende”.

Create a website or blog at WordPress.com av Anders Noren.

opp ↑