Om

Sørum har gitt ut flere plater i sjangeren «Toten-soul» som han nærmest har fått æren for å ha oppfunnet. På albumet «Ting flyt» fra 2013 kombinerte han den amerikanske soulsjangeren med tekster på totendialekt, til jubel fra kritikerene som trillet hele seks femmere på terningen. I 2016 kom albumet «Audiens 1:1» som var et samarbeid mellom Kjetil Bjerkestrand, Erik Hillestad og KKV, i 2017 kom et livealbum fra turneen samme år, og i 2019 kom albumet «Dom vonde orda». I 2021 gav Sørum ut et etterlengtet julealbum med overvekt av nye julesanger skrevet av Sørum.

Knut Anders Sørum er kjent for sin store stemme, sitt varme vesen og sine underfundige låter i sjangeren soul på totendialekt. Sørum har en lang karriere som strekker seg helt tilbake til 90-tallet, via rockeband, Grand Prix (2004) og som vokalisten i «Skal vi danse» på TV2. Men det de fleste kjenner han best fra er kanskje da han høsten 2016 gikk helt til topps i NRKs «Stjernekamp» og sørget for at folk hjemme i stuene satt tacoen i halsen da den småskjeggete totningen med soul i røsten klemte til i Puccinis «Nessum Dorma». 

Musikalsk og tekstlig kan Sørum oppsummeres som en anmelder skrev, dette er som om Prøysen møter John Legend. Dette er ikke tilfeldig for akkurat Prøysen og John Legend har vært store inspirasjonskilder for Sørum. I 2010 gav han ut en kritikerrost plate med tolkninger av nettopp Alf Prøysen sine sanger på plata PRØYSEN. Dette albumet inneholder også en egen komposisjon til diktet «Visa om løgna». Sørum har også oversatt en av John Legend sine låter, «Stay with you» til totendialekt på albumet Ting flyt, den heter da «Bli ved deg» og er en av hans mest streamede låter.

Når du går på konsert med Sørum og Trio er det i samarbeid med gitaristen Knut Bjørnar Asphol og organist Iver Olav Erstad vi får høre Sørum spille piano og synge sine låter. Sistnevnte har spilt sammen med Sørum siden barndommen, og Asphol har samarbeidet med Sørum i over 20 år, så dette er karer som kjenner hverandre godt. Dette er en ny måte å møte Sørums musikk på, og igjennom virkemidler som basstromme og loopmaskiner får låtene ny drakt og man føler man kommer nærmere på musikken, musikerene og sangen. Det svinger fortsatt like godt, men det er i tillegg en eksklusiv lytteopplevelse for publikum når du får låtene presentert på denne måten. På denne konserten vil du få høre sanger fra alle de fire albumene, og hvem vet om det dukker opp noen overraskelser? Denne gjengen er så spontan at alt kan skje!

Sørum er kjent for sine Prøysentolkninger, spesielt fra det kritikerroste albumet «PRØYSEN» som kom høsten 2010. VG skrev om dette albumet at «Prøysen» har blitt en dempet og ettertenksom plate der hovedpersonen selv aldri faller for fristelsen til å dominere over sangskatten han har bearbeidet. Her understrekes heldigvis bare det vakre i Prøysens tekster. På Prøysen er det imidlertid en lavmælt og til tider intens Knut Anders Sørum vi møter. Instrumenteringen er spartansk ja, nesten minimal, og den nærmest hviskesyngende vokalen er dratt helt fram i lydbildet, kvitterer anmelderen i Oppland Arbeiderblad. Dette konseptet fungerer like godt i solo og duo format som i trio, der Knut Anders leder det hele fra plassen sin bak pianoet.

Create a website or blog at WordPress.com av Anders Noren.

opp ↑