Om tilgivelse

Jeg trenger tilgivelse.
I dag har jeg brutt ett prinsipp. Au au au, jeg gjorde en feil, jeg ble mere engasjert enn jeg skulle og hissa meg opp et brått sekund, lot det vare akkurat lenge nok til at jeg fikk skrevet en tekstmelding, tenkt meg om, vist den frem til en venn og sagt “det har han fortjent” for å få enige nikk, tenkt meg om en gang til, og sende den.

Dumt. Jeg har som mål her i livet å være en fredsskaper og ikke en opphisser, men hadde stått å tenkt på saken, sto faktisk og gira meg litt opp, vurderte det frem og tilbake, analyserte situasjonen og kjente jeg ble opprørt inni meg. Akkurat da kom invitasjonen inn i lomma mi, det banka på og jeg kjente vibrasjonen i høyre fremlomme som vanligvis indikerer at jeg får en hyggelig hilsen fra en god venn, eller kanskje aller hels det jeg ønska meg akkurat da, en hilsen fra en spesiell venn. Neida, det var nok ikke fra en spesiell venn, det var fra et navn jeg ikke kjente igjen i farta, og et budskap jeg alldeles ikke ville høre. Det gikk som så:

“Hei! Er du klar for å gå i marsj for ekteskapet? Lørdag 12. april kl 13.00 er det duket for folkemarsj fra Universitetsplassen i Oslo. Sammen for ekteskapet er mottoet. Jeg skal gå og håper også at du vil gå! Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe eller se http://www.jatilekteskapet.no

og her er det jeg svarte:

“Altså, jeg kan ikke den dagen, jeg har bursdag, samtidig som jeg tror dere begår en stor, stor feil! Vi må vise hvem Jesus er og dette er å vise religionen kristendom med alle dens menneskeskapte lover og regler. Desverre, dette er ikke bra… IKKE IKKE IKKE bra! Folk går fortapt på grunn av sånnt tull! Seriøst…!

Au, au, au, noen ganger skulle man ønske det var to timers delay på sms og at man kunne dra i nødbremsen lenge etter den var sendt, sånn er det desverre ikke. Når jeg leser det jeg har skrevet blir jeg skikkelig flau, javisst kan jeg stå for innholdet, men måten det er gjort på er helt elendig og bærer preg av affekt. Ikke bra, ikke kult, og ikke kuleknut, nei her har vi SureKnut.

Da jeg gikk nøyere etter i sømmene fant jeg ut at vedkommende som sendte meg meldingen var en ung kristenrocker på kanskje rundt 20, ung og radikal som vil “gjøre noe for Jesus” og tror at dette er en bra ting. Han gjør det selvfølgelig i beste mening han, som det fleste andre kristne som har blitt lurt til å gå i det toget på lørdag. God stemning, bønnemøte på bussen og felleskap med andre kristne er gode ingredienser som kan gjøre en sånn markering til en flott opplevelse. Det burde vært nok, men det stopper desverre ikke der. Problemet er at mange av de som går der vet ikke hva de gjør, og de som ikke vet hva de gjør bør tilgis og ikke angripes. Kan ikke annet enn å beklage.

Så herved er KuleKnut offisiellt på banen igjen, SureKnut er død og begravet og han er nå ute for å tilgi disse menneskene som gjør bursdagen min til en flaggdag for å hedre ekteskapet med samtidig markere at noen type menneskers kjærlighet ikke er like verdifull og umulig kan være gitt av Gud.

Jeg vil også tilgi de for å delta i en markering de tror vil gjøre noe godt for samfunnet vårt mens sannheten er at det bare er Guds nåde og kreativitet som kan vende dette om til frelse for sjeler når det etter all sansynlighet kun vil føre folk flest enda lengre bort fra kristendommen og da samtidig vil være med på å sette enda flere mennesker opp mot Jesus og skape enda større avstand til han som egentlig bare er ute etter å velsigne og gi gode gaver.

Jeg vil tilgi de for indirekte å sende ut signaler om at Gud, Skaperen, egentlig er ufullkommen og har feilet da han lagde oss og at den kjærligheten han har lagt ned i oss kun gjelder for de som blir forelsket i riktig person. Riktig etter den standarden menneskene har satt for oss i vår kultur, i vår tid.

Jeg vil også prøve så langt det er mulig å tilgi de for å spre løgnen om en inkompetent og ond Gud som hater oss og sitter i Himmelen og styrer oss som en sadistisk despot der han gir oss kjærlighet som er den beste gaven man kan få, for så å fortelle noen enkeltindivider at “Uups, din kjærlighet var visst feil gitt, beklager, ikke noe å gjøra med det, sorry, du må nok bare leve uten kjærlighet du”

Vil tilgi de for å fortelle at Guds Levende Ord er bokstaver i en bok de bruker på den måten som Paulus så fint beskriver er “bokstaven som slår ihjel” når Guds Levende Ord egentlig er Den Levende Jesus som bor inne i oss og alt som kan åndes og lever som priser Han! Som Johannes beskriver så fantastisk: “I begynnelsen var Ordet, Ordet var hos Gud og Ordet var Gud! Så ble Ordet menneske og så videre… Ordet er det englene sang på marken “Fred over Jorden” som var en glede for hele folket! Ordet er “Salige visshet, Jesus er MIN!” Ordet fra Gud er “Hei du, jeg elsker deg og vil du skal ha det fantastisk!” og ikke “jeg hater deg og vil du skal ha det grusomt”.

Men mest av alt skulle jeg ønske jeg klarte å tilgi dere for å ta troen bort fra mannen i gata. Dere ser det kanskje ikke selv, men ved å gjøre dere til Guds stedfortredere her på jorden setter man deg selv i en posisjon mellom andre mennesker og Gud og er dermed plutselig ansvarlig for hva Gud komuniserer til menneskene. Når Gud sjøl taler direkte til oss blir han overdøvet av mennesker som skriker “Gud har sagt!” og da kommer det fort en djevel som sier “du hørte hva Gud sa!” eller som vanlig “har Gud virkelig sagt?” og ingen hører lenger på hva Gud virkelig sa…

Tilslutt kommer det som kanskje er det vanskeligste å tilgi for, men jeg skal gjøre et forsøk. Gud, tilgi de for å legge en ekstra sten til byrden denne helga for de som gjemmer seg rundt i landet vårt og sliter alvorlig med disse tingene. De unge, kristne som har kjent dragningen mot det samme kjønn og som er i alvorlig trøbbel. De som ikke kan “si det”, de som ikke kan “leve med det” de som heller ikke kan “fjerne det”. De som da etterhvert må fjerne seg selv og som da i alt for mange tilfeller ikke finner andre utveier enn å ta sitt eget liv. Gud tilgi de for de vet ikke hva de gjør.

Men nå gjør jeg det igjen, om jeg mener hvert ord så bruker jeg jo min “tilgivelses tirade” her på bloggen til å spre eder og galle og kritisere på det groveste. Kan hende min tilgivelse ikke er så tilgivende allikevel, men bare en selvrettferdigjørende måte å spre dritt om denne idiotiske marsjen. Uansett er det sånn at jeg iallefall skulle ønske jeg kunne tilgi oppriktig… Jeg trenger tilgivelse.

Uansett, et par timer senere sendte jeg han en sms der jeg unnskyldte min oppfarende språkbruk, ba om tilgivelse og ba han på kaffe for å høre hva han hadde å si om saken og diskutere det i siviliserte former. Han takket ja.

23 kommentarer om “Om tilgivelse

Legg til din

 1. Uff.. stakkars gutten ble sikkert kjempeleiseg! (*jada, mye hjelp i meg*) Tommelen opp til deg som sendte den siste meldingen også 🙂 Jeg fikk også invitasjon om å være med på marsjen, og må si det stakk så innmari- hadde NULL lyst å være med, uten helt å kunne forklare hvorfor! Og jeg liker så dårlig den følelsen jeg sitter igjen med etter å ha sagt nei- at jeg ikke er “bra nok kristen” og alt det skvipet der. Tusen takk for at du setter ord på det jeg tenker, du som kan å formulere deg!Ha en fantastisk todagers (..tre? ..fire…?) til helga! Digger skriveriene dine KULEKnut!:)

 2. Jeg var 5 timer i Oslo sentrum i går, og opplevde denne masjen “for ekteskapet”. Og jeg må si at jeg er glad for at jeg ikke var en svak, ung kristen homofil på dette tidspunktet. For så mange fordømmende, harde, ukjærlige ord har jeg aldri vært vitne til. Heldigvis så var det noen som viste en litt annen side av saken. Jeg stod med 15 andre ved en stor fane, som jeg nesten garantert kan si alle så. Der stod det: “Husk: ikke alle kristne er mot fellesk ekteskapslov. Ha en ellers fin dag!”Vi fikk utroling mange gode kommentarer innimellom alle de fordømmende kommentarene fra konservative kristne. Tror vi fikk betydning den dagen!

 3. Jeg ser opp til deg, og har alltid gjort det, på grunn av den fantastiske stemmen din. Men etter å ha lesst dette, og andre ting du har skrevet på denne og andre blogger, ser jeg opp til deg av andre årsaker også. Holdningene dine er så gode, engasjementet ditt så ekte, fokuset så konsekvent. Men mest av alt er jeg imponert over den enorme ærlighete og selvinnsikten du viser. Ærlighet og mot til å være direkte ovenfor andre, og ikke minst deg selv. Sistnevnte kvalitet er mangelvare hos mange, meg inkludert.~Kirsti Kværnum

 4. Hadde ikke særlig lyst til å være med på den marsjen jeg heller. Hvorfor skal de kristne lage opprop mot Guds elskede individer? Hvor blei det av å stole på at Den Hellige Ånd skal overbevise hver enkelt om det livet de skal leve og om at det som er synd for en ikke nødvendigvis er det for en annen og at vi burde overlate til Gud å dømme… jeg melder meg ut ass… Tenk på alle de som lever i frykt inni et skall av seg selv. Sånn som Disney’s Mulan: I am now in a world where I have to hide my heart, and what I believe in. But somehow I will show the world what’s inside my heart and be loved for who I am…Resten av sangen er også nydelig, men jeg skal spare dere :)Stå på Kule Knut! Det er digg at noen står opp for de som ikke får fortalt verden hvor kjipt de har det fordi da får de det enda kjipere. Skulle ønske det var noe jeg kunne gjøre også, som f.eks. å slette den marsjen av minnet til masse folk på en litt sånn “eternal sunshine of a spotless mind”-måte. Tilgi dem, pappa, for de veit ikke hva de gjør!love/chally

 5. haha! “ikke alle kristne er mot felles ekteskapslov”?det er vranglære å mene noe slikt… tenk dere om to ganger før dere begir dere ut på såpass tynn is og trosse Guds ord…!

 6. Måten du skriver på gir et inntrykk av at du selv har den gode og rette forståelsen av kristendommen, mens alle de som gikk i denne marsjen er noen tullinger. Du forsøker å framstille saken balansert, men din ovenfra-og-ned-holdning skinner tydelig gjennom. Måten du ser på dine medkristne på er ikke noe du bør være stolt over. Men du skal ha ros for at du sendte en melding om tilgivesle. Hva mener du om kristne fanatikere som går i abort-marsjer forresten? Har du en fasitt-løsning på hvordan kristne bør forholde seg til denne saken også? Kan jeg spørre hvilken menighet du egentlig holder til?

 7. Jeg prøver å fremstille min egen manglende evne til å være balansert i disse vanskelige problemstillingene nettopp fordi det er så vanskelig. Ikke fordi jeg nødvendigvis har noen svar men fordi det virker som om alle andre har det og det nettopp er forsoning og evnen til å tilgi som bør være fokuset for mennesker som ønsker å leve gode liv.La meg si det sånn, jeg er prinsippiellt i mot abort, på et prinsippiellt grunnlag, uavhengig av livvsyn men på grunnlag av et menneskesyn. Dette menneskesynet gir meg heller ikke tillatelse til å dømme eller fordømme de som gjør det eller vurderer å gjøre det, tvert i mot, det inspirerer meg til å gjøre noe for de som kommer i en vanskelig situasjon.Jeg tror gennerelt ikke at et anti-abort-tog er noe god løsning. Det er vel nærmere et uttryk for frustrasjon, men det skinner igjennom at det er båret fram av frykt og fordommer. Hadde alle de som engasjerer seg i kampen mot abort brukt sin energi på å hjelpe alenemødre med bla. økonomi, barnevakt, respekt, forståelse og alle de tinga som faktisk FÅR de til å ta abort så ville det nok hjulpet mere enn å springe rundt å late som om man er ekstrem i sine holdninger og står på ordet. Jeg sitter ikke med noe fasit men av de jeg kjenner som har tatt abort eller vurdert abort ville ikke et anti-abort-tog gjort noe anna enn enda mere skade. Derimot om de hadde hatt en vissheten om at dette ville gå bra, og at skammen ved å bli gravid i en upassende situasjon ville være ikke-eksisterende, hadde abort ikke blitt vurdert. Nå snakker jeg ikke om de som bruker abort som prevansjon, der må vi bare stå hjelpesløst å se på, der er det holdningsendringer som må til. Der har de kristne også desverre spillt fallitt fordi holdningsendringene de har frontet er bla. et “ikke ha sex” syn og den vanlige sexualopplysning, kondomutdelig etc har jo blitt sett på som reint ut syndige. Hvilket man kan diskutere, men vi må forstå at det ikke fungerer å snakke om dette til mennesker som ikke tror, samtidig som man heller ikke har noen offisielle tall på hvor mange aborter det finnes blant kristne jenter som ikke velger å føde barnet sitt på grunn av at skammen ble for tung å bære. Mulig jeg er enkel å betro seg til om sitt syndige liv, men jeg kjenner til flere eksempler på dette samtidig som jeg også ble betrodd å hold ei god veninne i hånda når hun måtte ta det vanskelige valget med å fjerne fosteret. Sånn tillitt får man ikke av å gå i tog.

 8. Takk for grundige svar. Har 2 spørsmål til:Hva mener du om fanatikerne i USA som går i marsjer MOT dødstraff? Hvordan synes du religiøse og ikke-religiøse fantatikerne bør forholde seg til denne saken forresten? Hva synes du om de kristne tyskerne som gikk i marsj i protest mot det som foregikk i konsentrasjonsleirene under krigen? Altså de gikk i tog mot utslettingen av jødiske barn, kvinner og menn, psykisk utviklingshemmede og andre mennesker som ikke passet i Hitlers verdensbilde. Du er kanskje ikke så tilhenger av protestmarsjer du?Er fortsatt nysgjerrig på hvilken menighet du går i, men skjønner hvis du vil holde det for deg selv altså..

 9. “Dette menneskesynet gir meg heller ikke tillatelse til å dømme eller fordømme de som gjør det eller vurderer å gjøre det, tvert i mot, det inspirerer meg til å gjøre noe for de som kommer i en vanskelig situasjon”Tolker jeg deg riktig når dette menneskesynet ikke tillater deg å dømme eller fordømme Hitler også?”Hadde alle de som engasjerer seg i kampen mot abort brukt sin energi på å hjelpe alenemødre med bla. økonomi, barnevakt, respekt, forståelse og alle de tinga som faktisk FÅR de til å ta abort så ville det nok hjulpet mere enn å springe rundt å late som om man er ekstrem i sine holdninger og står på ordet”Jeg har gode venner som går gjerne i abortprotestmarsjer samtidig som de også passer barn gjennom alternativ-til-abort-organisasjonen Amathea. Bare så du vet det. Unødvendig å plassere folk i bås. Det går an å bruke energi på flere områder i livet. “Det er vel nærmere et uttryk for frustrasjon, men det skinner igjennom at det er båret fram av frykt og fordommer. Hadde alle de som engasjerer seg i kampen mot abort brukt sin energi på å hjelpe alenemødre med bla. økonomi, barnevakt, respekt, forståelse og alle de tinga som faktisk FÅR de til å ta abort så ville det nok hjulpet mere enn å springe rundt å late som om man er ekstrem i sine holdninger og står på ordet”Hmm.. interessant at alle som går i abortmarsj går der i ånden av frykt og fordommer. Spennende. “Late som man er ekstrem i sine holdninger og står på ordet” – kan du utdype denne setningen? Er det ekstremistisk å fordømme drap? Interessant. Står på ordet? Det er altså bare fariseer-kristne som går i abortmarsj? De som liksom står på ordet? Jeg har to venner som er hardbarket ateister men som er fanatisk mot abort. For you information liksom..Takk for denne dialogen min broder. Når jeg spissformulerer så gjør jeg det kun for å få frem poengene. Ikke ment ondsinnet. God bless you!

 10. Hei Panda, skal prøve å svare i korthet fordi jeg har utbrodert ganske grundig ovenfor, men ok vi prøver:Hva mener du om fanatikerne i USA som går i marsjer MOT dødstraff? Hvordan synes du religiøse og ikke-religiøse fantatikerne bør forholde seg til denne saken forresten? Vel, jeg er prinsippiellt i mot dødstraff på alle mulige måter uansett omstendighet. Veit veldig lite, nærmest ingenting, om de som går i sånne protesttog, så jeg kan nesten ikke uttale meg om de. Hvis du prøver å sammenligne det med protesttog mot abort så vil jeg kalle deg urimelig. Det er gaske stor forskjell på de to sakene der. Jeg syns alle bør være mot dødstraff, på et prinsipiellt grunnlag, uansett religion, rase, kjønn eller hvordan man enn måtte finne det for godt å dele oss opp i slags grupper. Fanatisk eller ikke.Hva synes du om de kristne tyskerne som gikk i marsj i protest mot det som foregikk i konsentrasjonsleirene under krigen? Altså de gikk i tog mot utslettingen av jødiske barn, kvinner og menn, psykisk utviklingshemmede og andre mennesker som ikke passet i Hitlers verdensbilde. Du er kanskje ikke så tilhenger av protestmarsjer du?Skjønner ikke helt hvor du vil hen her, men personlig så må folk få gå i så mye tog de vil for meg, men du snakket om et anti-abort-tog og jeg skrev ned noen tanker om det uten å kritisere folk som går i tog. Selvfølgelig må folk få gå i tog, jeg går jo i tog 17 mai, og jeg stiller gjerne opp i tog mot rasisme, mot rus, mot vold og om vi hadde hatt dødstraff i norge skulle jeg antagelig gått i protesttog mot det også.Tolker jeg deg riktig når dette menneskesynet ikke tillater deg å dømme eller fordømme Hitler også?På et prinsippiellt grunnlag så har ikke jeg rett til å dømme en eneste personer her på planeten. Samme hvem det er og hva vedkommende har gjort. Dette er også et Bibelsk prinsipp hvis noen lurte. Jesus var helt ekstremt klar på det punktet, og det burde vi lære av.Jeg har gode venner som går gjerne i abortprotestmarsjer samtidig som de også passer barn gjennom alternativ-til-abort-organisasjonen Amathea. Bare så du vet det. Unødvendig å plassere folk i bås. Det går an å bruke energi på flere områder i livet. Jeg setter ikke folk i bås, da missforstår du, jeg bare synser ut i fra det jeg har fått med meg gjennom mine personlige erfaringer her i verden. Så langt har jeg sett tusenvis av eksempler på kristne som fordømmer abort men kan knapt nok huske et eksempel på at noen har gjort noe for å hjelpe noen i en vanskelig situasjon. Men fantastisk flott å høre at det finnes folk som gjør noe fornuftig og bare ikke løper rundt og fordømmer.Hmm.. interessant at alle som går i abortmarsj går der i ånden av frykt og fordommer. Spennende. “Late som man er ekstrem i sine holdninger og står på ordet” – kan du utdype denne setningen? Er det ekstremistisk å fordømme drap? Interessant. Står på ordet? Det er altså bare fariseer-kristne som går i abortmarsj? De som liksom står på ordet? Jeg har to venner som er hardbarket ateister men som er fanatisk mot abort. For you information liksom..Jeg skrev ikke at alle går der i ånden av frykt og fordommer, det var din formulering. Heller ikke at det er bare farriseer eller noe av det andre du spør om. Det er mulig jeg glemte ett “formildende” ord der i farta som for eksempel “ofte” eller “mange” som ville forandret betydningen til å ikke gjelde alle. Beklager, min feil, men ok.Vanskelig å uttdype, men min erfaring er ofte at mange som mener ting veldig sterkt ofte ikke har et like reflektert syn som de som faktisk kommer til erkjennelsen at “jeg veit faktisk etterhvert så mye at jeg veit at jeg ikke veit noen ting”. De er litt mere spennende enn folk som er bastante og har bestemt seg og som det er umulig å komme i dialog med. Det er ikke denslags som fører verden videre. Har opplevd at mange kristne faktisk bare spiller et spill når de er veldig “bibeltro” og tar ordet på alvor. Det er ofte ikke gjennomtenkt og når de kommer til seg selv igjen blir de veldig flaue over det de har vært med på. Desverre også ofte med en troskrise som resultat. Bibelen er så full av motsetninger at man umulig kan være såkalt “bibeltro” i ordets rette forstand, men vi blir alle nødt til å plukke og velge. Disse valgene blir da ofte foretatt ut i fra hva slags liv man lever selv, hva slags liv man ønsker å leve og hva slags liv man blir forventet å leve. Som kristen blir man noen ganger forventet å være ekstrem i enkelte spørsmål og man tar på seg meninger gitt av andre uten at man kanskje selv har tenkt og studert de så nøye. Altså, later som om man er ekstrem i sine holdninger og står på ordet.

 11. Protesttog mot abort er ekstremistisk og fordømmende, men protesttog mot dødsstraff er ikke det? Nei, jeg vet virkelig ikke om jeg gidder.. Neida, ikke etnosentrisk og navlebeskuende du nei. Bare alle de andre fanatikerne. Hvis du anser deg selv for å være en reflektert person så ja…Huff.

 12. Jeg har ikke påstått hverken det ene eller det andre, men jeg bare forklarer hvordan jeg har opplevd hvordan de forskjelige ting oppleves for de menneskene jeg har truffet på min vei. Har heldigvis ikke vært utsatt for hverken problemstillingen abort eller dødsstraff personlig, men kjenner veldig mange kvinner som har havna i en vanskelig situasjon og det eneste jeg sier er at for de har ikke et antiaborttog gjort noe anna enn skade.Dødstraff kjenner jeg ike til annet enn i fra media, film og bøker, men jeg uttaler meg på et prinsippiellt grunnlag.Du kan kalle meg så etnosentrisk, navlebeskuende og lite reflektert du vil, men jeg vil strekke meg så langt som mulig for å unngå å gjøre det samme tilbake, selv om du bare er et nick og ikke en person jeg kjenner.

 13. Du kjenner velg meg igjen Kuleknut? Vi to har jo hatt våre dype samtaler – remember? Hadde vel ikke giddet å skrevet på bloggen din hvis jeg ikke hadde visst hvem du var..I en tidligere kommentar skriver du at du gjerne kunne stilt opp i et protesttog mot dødsstraff, samtidig som du nå skriver at du bare kjenner dødsstraff-problemstillingen fra media, film og bøker. Ved å gjøre det så er jo DU faktisk ikke noe bedre enn de som går i protesttog mot abort, men som kun kjenner problemstillingen fra media, film og bøker. Mitt poeng? Du er SVÆRT lite prinsipiell i det du mener og står for. Men man blir fort det når man tar alle sine moralske og etiske valg ut ifra hva du personlig har opplevd.Man kan mene mye om Børre Knudsen og Ludvig Nessa sin framgangsmåte i abortsaken, men hvis du leser biografien til Børre Knudsen, så vil du fort forstå hvorfor de fortsatte sin kamp slik de gjorde. Det var ikke sjelden de ble kontaktet av kvinner som i ettertid har takket de for deres innsats, for hadde det ikke vært for de så hadde de ikke hatt alle de herlige ungene de har i dag. Altså, deres kamp har altså reddet barneliv! Bare fordi DU aldri har møtt kvinner som har opplevd abort protester som positiv, blir jo et ganske snevert grunnlag å mene noe ut ifra.. I hate to say it, men det virker som du mangler en del perspektiv. Og akkurat det gjør at jeg stiller spørsmålstegn rundt flere av dine refleksjoner.. Det å styre sine standpunkt kun ut ifra personlige følelser og erfaringer, ja, det kommer du nok aldri langt med. Tror du kan ha godt av å lese litt om de store filosofene og kanskje spesielt Sokrates. Der er det en del visdom å hente. “Vel, jeg er prinsippiellt i mot dødstraff på alle mulige måter uansett omstendighet. Veit veldig lite, nærmest ingenting, om de som går i sånne protesttog, så jeg kan nesten ikke uttale meg om de. Hvis du prøver å sammenligne det med protesttog mot abort så vil jeg kalle deg urimelig. Det er gaske stor forskjell på de to sakene der. Jeg syns alle bør være mot dødstraff, på et prinsipiellt grunnlag, uansett religion, rase, kjønn eller hvordan man enn måtte finne det for godt å dele oss opp i slags grupper. Fanatisk eller ikke.”Du er mot dødsstraff på et prinsipielt grunnlag, på alle mulige måter, uansett omstendighet. Hva mener du om de som er mot abort på et prinsipielt grunnlag, på alle mulige måter, uansett omstendighet? Det at du mener det er urimelig å sammenligne abort og dødsstraff uten å begrunne det med noe bedre enn hva du personlig føler og opplever, synes jeg blir meget svakt, i alle fall intellektuelt sett. Du minner meg om en kvasi-relativist. I noen bestemte moralske spørsmål har du en absolutt moral, men en rekke andre mener du at det er opp til hvert enkelt individ å selv bestemme.. “Så langt har jeg sett tusenvis av eksempler på kristne som fordømmer abort men kan knapt nok huske et eksempel på at noen har gjort noe for å hjelpe noen i en vanskelig situasjon. Men fantastisk flott å høre at det finnes folk som gjør noe fornuftig og bare ikke løper rundt og fordømmer”Har du noen konkrete eksempel på noen av disse tusenvis av kristne som fordømmer, men knapt nok har gjort noe for å hjelpe noen i en vanskelig situasjon? Folk i menigheten? Børre Knudsen? Mine PERSONLIGE erfaringer er nemlig veldig annerledes. Men det er jo hva JEG har opplevd..Når jeg på sarkastisk vis ikke sier meg spesielt imponert over hvor etnosentrisk, navlebeskuende og lite reflektert du er, så er det faktisk ment som konstruktiv kritikk. Jeg har nemlig en mistanke om at du er en som anser deg selv til å være mye mer reflektert enn mange andre kristne. Jamfør kommentarer og holdninger som kommer fram i denne bloggen. Men denne diskusjonen her viser vel at også du kan utvide dine horisonter, ikke bare de ekstreme kristne.. Vi har vel alle godt av å bli hentet ned på jorden av og til. Stort sett alle mennesker er etnosentriske og navlebeskuende. Det er menneskelig. Men noen trenger kanskje en større bevissthet rundt det enn andre. Selv vet jeg at jeg kan være altfor spydig og spiss til tider, og jeg bør nok irettesettes oftere..

 14. Hei Tiger. Mulig jeg har hatt mang en dyp samtale med noen som kaller seg Tiger, men jeg kan ikke huske det. I og med at det er et ganske spessielt navn på en person så går jeg vel ut i fra at du har et annet navn som jeg antagelig kjenner deg bedre under. Kan du ikke sende meg en mail og oppklare i dette da? Så veit jeg hvem jeg snakker med.Uansett, ja, dette sporer av her, og jeg skal nok en gang prøve å fatte meg i korthet.Du angriper meg for min lite prinsippfasthet og det er greit, men nå er det sånn at jeg har ikke noe agenda om å være politisk korrekt her. Jeg har ikke skrevet om hverken abort eller dødsstraff, sjøl om jeg antagelig kunne gjort det, men jeg ble spurt hva jeg synes om folk som går i tog mot både abort og dødsstraff. Nei, forresten, formulerlingen i spørsmålet var hva jeg syntes om disse fanatikerene som gjorde det. Jeg burde antagelig lest spørsmålene litt bedre før jeg svarte og byttet ut “fanatikere” med “mennesker” for å unngå å havne i de forskjellige grøftene, men ok, jeg skrev det jeg gjorte basert på det spørsmålene jeg fikk. Nå har jeg ikke satt meg nok inn i disse sakene til å uttale meg på noe mere enn et generellt nivå, akkurat sånn som “folk flest” på gata eller rundt kjøkkenbordet gjør, men jeg har heller ikke bragt disse temaene på banen. DERIMOT protestmarsjen mot ekteskap har jeg mere enn nok ballast til å uttale meg og og det har jeg gjort og det er jeg stolt av.Jeg ser du påpeker mine spissformuleringer, med rette, for å skrive “tusenvis av eksempler” er jo selvfølgelig bare tull, der skulle det stått noe sånt som “mange eksempler”, og hva jeg måtte mene om Børre Knutsen er jo også et annet tema. Han kjenner jeg veldig lite til, har ikke lest biografien hans men jeg har den dypeste respekt for et menneske som har viet hele livet sitt til kampen mot abort, fått mere kjeft enn noen og aldri gitt opp. Kontroversiell eller ikke. Jeg har nok ikke tusenvis av eksempler på kristne som fordømmer abort uten å gjøre noe for å hjelpe, men jeg har ett, meg selv.Tror det jeg prøvde å få frem til midt i premieretåka mi var at mange de eksemplene jeg kjenner der abort har vært et tema ikke ville vært enklere å takle hvis det hadde gått et protesttog rundt huset. Vil også prøve å belyse grunnen til at jeg mente det var urimelig å sammenligne protester mot dødsstraff og abort. Begge type demonstrasjonen er vendt mot myndighetene, lovverket og det offentlige. Hvis vi hadde hatt dødsstraff i Norge hadde alle demonstrasjonene vært vendt mot staten og med et krav om at loven skulle endres. Jeg vet ikke hva som blir frontet i et abort-marsj, men jeg vil anta at en demonstrasjon mot abort ville gått på staten og lovgivingen. Hva denne abort-marsjen eventuellt skulle inneholde antar jeg at Panda siktet til en lignende den ekteskapsmarsjen jeg skriver om i denne bloggposten. En abort-marsj, thja, kanskje jeg ville gått i den selv også, hvis den ikke var fordømmende? Men når panda spør hva jeg synes om kristne fanatikere som går å abort-marsj var det ikke akkurat forståelse og kjærlighet de første orda jeg asosierte med. Selvfølgelig helt urettferdig for jeg veit fortsatt ikke hva jeg snakka om, men mange kvinner som sliter med disse problemstillingen enten etter en abort eller i forkant ville føle seg anngrepet og jeg veit ikke om det er rette veien å gå.Han spør deretter om jeg har et fasitsvar på hvordan kristne skal forholde seg til dette, og det eneste jeg prøver å få frem er at jeg syns å hjelpe de som har kommet i en vanskelig situasjon er en bedre løsning enn å fordømme. Det var egentlig bare det jeg prøvde å få frem. Men som du sier, jeg er nok bare sånn halvveis reflektert, bare akkurat nok til å bruke masse dårlige ord og lite gjennomtenkte setninger for å ikke få frem det jeg mener i det heletatt.Det blir så mye fordømmelse, hele tiden, og når Jesus sier “den som er uten synd kan kaste den første stein” hjelper det såre lite når steinene har haglet veggimellom hver søndag, fredag og onsdag helt fra du var liten. Hvor mange som har tatt abort i hemmelighet for å unngå fordømmelse fra menigheten skulle det vært interessant og hatt et tall på, og hvor mange homofile som har endt sitt liv på grunn av fordømmelse fra de kristne samtidig. Vi kan umulig måle det, men vi veit at det skjer og det er utrolig alvorlig. Vi kjemper for folks liv og når vi da ender opp med å ta liv i stedet har vi gjort en grusom feil.Ja, vi har alle godt av å bli hentet ned på jorden innimellom, og takker for det, sjøl om du tar feil i mistanken din. Jeg har nok et relativt mye dårligere selvbilde enn det du beskriver, men mulig jeg prøver å kompensere for det ved å påpeke andres svakheter. Forskjellen på meg og mange andre kristne derimot er at jeg har sett helt andre sider av sammfunnet vårt som mange av de som sitter gjemt inne på bedehusene bare har hørt om, og jeg har sett mange mekanismer som ofte er ukjente for mange kristne. Alle har personlige opplevelser som bør deles for å oppnå en større felles forståelse. Det betyr ikke at jeg hverken er mere reflektert eller har sett noe mere enn andre, antagelig tvert i mot, men jeg har sett andre ting enn den klassiske bedehugjengeren. Det gjør ikke meg til noe viktig person eller stor filosof, folk flest lever jo i den virkelige verden, der jeg er en helt vanlig idiot som alle andre, men de kristne har en tendens til å lukke seg inne og lage sin egne virkelighet og da plutselig lage sånne ukloke utspill som vi har sett mange eksempeler på. Der kan jeg faktisk spandere på meg å bruke uttrykket “tusenvis” av eksempler på, og ett av de seneste mener jeg er denne marsjen som er omtalt i bloggen.Jeg har også selvfølgelig et lass av ukloke utspill på samvittigheten men vi bør alle prøve å lære av våre feil og takke sånne tigere som henter oss ned på jorda igjen. Akkurat nå var jeg nok ganske langt nede fra før, men jeg har brukt store deler av livet på å sveve høyt i det blå så en krasjlanding eller to er ikke å forakte. For å si det sånn, jeg prøver ikke å kritisere andres skrivefeil når jeg er halvt ordblind sjøl, men hvis man plutselig ser noen blir det jo fort veldig fristende veit du…Forresten, det vil kanskje overraske deg hvis jeg sier at Platon og gutta er store helter for meg, og spessiellt Sokrates. Det vil antagelig også overraske mange at Sokrates ikke har skrevet et eneste ord, men den siste Platon boka jeg la fra meg for noen uker siden handlet stort sett bare om han. Sånn sett liker jeg bedre å være den som stiller spørsmåla i stedet for å skulle svare på de. Hadde vært fristende å bare svart Panda med motspørsmål men da vill jeg vel bare blitt oppfatta som frekk. Jeg er nemlig ikke like smart som Sokrates, enda han også måtte svelge et giftbeger for å ha stilt for mange spørsmål.

 15. Det var da voldsomt til angrep på KuleKnut nede på siden her! Synes du svarer godt for deg,jeg! Man kan da vel få lov til å ha meninger om ting selv om man ikke har lest all verdens bøker på temaet! De færreste av oss har vel det… Men en god diskusjon gir ny kunnskap og utvikling for de som deltar, og kan være riktig spennende!Jeg syns det er interessant å se dine synspunkter på spesielt abortspørsmålet, KuleKnut. Skjønner deg, tror jeg, sitter med noen av de samme synspunktene selv. Men må også få si at etter å ha jobbet i barnevernet i noen år, har jeg fått enda en “nyanse” i mine synspunkter rundt dette med abort. Ikke alle barn har det godt, jeg har sett noe av det verst tenkelige – og utenkelige. I noen tilfeller er abort kanskje ikke den dårligste løsningen. For noen. Selv om livets verdi er “udiskutabelt”. Jeg syns det var så godt sagt det du sa et sted her, at til mer man vet, dess mer finner man ut at man ikke vet… Dæ æ jammen meg sant, ja! Liker å lese på siden din, håper du kommer med noe nytt snart, KuleKnut! Pass på deg selv, klem fra Tee`)

 16. Jeg sitter litt småsjokkert over lesinga her. Blir for frustrert til å fullføre alle innleggene. I tradisjon tro fra religiøse munner skaper man problemer, bekymring, psykiske plager og skamfølelse over noe som i utgangspunktet ikke skal være noe problem. Ja vi har i dag lover, regler og holdninger som er diskriminerende og fordomsfulle men hvorfor må vi blande inn mange hundre år gammel teori og moral inn i det her? Knut, det er tydelig at du sliter med ett og annet, og du føler sikkert en trøst og hjelp i en mening og on-way-connection til noe du kaller Gud. Det er kanskje vanskelig å bryte ut av dette nå, men en dag du føler deg bra og har få bekymringer: vurder å kutte ut dette du har blitt hjernevasket med fra ung alder (hva vet jeg, men fenomenet religion oppstår av forskjellige grunner, men hovedproblemet er at foreldrene prakker på barna sine dette og man klarer ikke med rasjonell tankegang å kvitte seg med deg i voksen alder. Jeg bare antar at dette også kan gjelde deg).Jeg gidder ikke begynne å snakke hvorfor Gud med 99.999999999999% sikkerhet ikke finnes (ca på samme linje som påskeharen), til det kan man begynne med “The God Delusion” av Richard Dawkins, men bevisene finnes alle steder rundt oss. Det er bare slik at ekstremt mange ignorerer dem til fordel for sin religiøse overbevisning. Prisen er blant annet unødvendige fordommer, trangsynt livssyn, masse forpliktelser og en stor dose skamfølelse. Hvorfor i all verden skal mennesker føle skyld og skam for noe mennesker skreiv for nesten 2000 år siden? Som kristen kan du jo begynne å spørre deg selv hvorfor du forsvarer en gud som er en bestialsk hevnlysten massemorder og barnemorder (regner med at du har lest det gamle testamentet). Hvis du har evnen til det, gå rundt et par dager med ateist-brillene på deg. Sett deg inn i det og opplev en verden der du kan fokusere på helt andre viktigere og nydelige ting her i verden. Bytt fokus Knut, det er mitt råd til deg. Må bare legge litt noe som ble sagt her om abort. Finn dere en annen fanesak! Ingen liker abort som abortmiddel, og det kan ikke være mange som praktiserer det heller. Noen bør være mer forsiktig, det er en annen sak. Men husk at foresteret har ikke noe nervesystem utviklet ved aborttidspunkt. Den føler ingen smerte. Før jeg ble født hadde det gått millioner av år uten at jeg levde og det plaget meg ikke i det hele tatt. Lykke tilFrode Slettum

 17. http://www.idag.no/aktuelt-oppslag.php3?ID=9145Jeg kom tilfeldigvis over dette oppslaget via en google-link nettopp. Det sier vel egentlig sitt om hvor langt din forståelse og toleranse rekker. Hadde jeg visst dette tidligere, så vet jeg sannelig ikke om jeg hadde giddet å begynt med denne diskusjonen med deg. Synes artikkelen sier sitt. Men men..Frode Slettum: “Men husk at foresteret har ikke noe nervesystem utviklet ved aborttidspunkt. Den føler ingen smerte.”Skaff deg litt kunnskap gutten min. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=1700246Men uansett om det føler smerte eller ei, vi kan jo avvlive nyfødte barn uten at de trenger å føle smerte. Hørt om smertestillende, narkose og bedøvelse? For et menneskesyn du har. Tydeligvis bygd på uvitenhet. Jeg trodde faktisk bedre om ateister. Vant med at de ofte er ganske reflektert. Men du derimot, du gjør faktisk skam på ateismen ved å kalle deg ateist. Det at The God Delusion faller i smak er forsåvidt ingen bombe, den er faktisk så lett å plukke fra hverandre at verdens ledende ateister sier at de blir flau på vegne av ateismen. Det blir jeg også. http://www.damaris.no/cw/articledetail.aspx?artid=177Go suck a lemon my friend:-)

 18. Jeg klarer ikke helt å ta den noe arrogante holdningen din seriøst, for Pandaer er tilfeldigvis mine favorittskapninger og er bare for søte. Jeg skjønner dog ikke hvorfor du ønsker å spore av diskusjonen med irrelevante utsagn. Men jeg biter gjerne på trollinga di. Abortgrensen i Norge er 12. mnd hvis fosteret er friskt og normalt, så la oss forholde oss til det. Spesielle tilfeller gir avvikende faktorer i slike spørsmål, og la oss ikke spore enda mer av med en diskusjon rundt det. Dette “beviset” av artikkel du kommer med er synspunkter fra enkelte leger som mener foster kan føle smarte fra 17 uker, eller ned til 13. Når ekspertene er så uenig så skjønner jeg ikke hvorfor en ateist og en panda skal føre en diskusjon om det. Hvordan man utfører en abort får bli opp til legene å avgjøre. Det vi snakker om her er de moralske spørsmålene rundt abort. At du stempler meg som uvitende, basert på et mindretall av legers meninger sier mer om deg enn om meg. Den artikkelen du linket til leste jeg for en stund siden. Så vidt jeg husker så er det ikke “verdens ledende ateister” som fordømmer boka, men som med alt annet publisert materiale så har den tilhengere og motstandere. Jeg har aldri hørt noe om at verdens ledende og mest respekterte ateister fordømmer boka, annet en enkeltpersoner. Hadde man kunne forvente noe annet?Dawkins regnes av veldig mange som talsmannen for ateismen og er høyt respektert av ateister over hele verden i alle klasser. For å avslutte avsporingen: har du lest boka, eller googlet du bare etter en kritisk vurdering av den? Jeg forstod ikke helt hva du ville ha ut av utsagnene dine. Du virker som en oppegående person med mye fornuftig på hjertet. Ikke ødelegg det med useriøse personangrep. Dette må være noe av det gossineste (les: søteste) jeg har sett: http://www.youtube.com/watch?v=FzRH3iTQPrk . – Frode

Legg inn en kommentar

Create a website or blog at WordPress.com av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: