Minus og minus blir ikke pluss, det blir bare enda mere minus.

To ting jeg syns er rart. Jeg kritiserer ikke, men jeg syns det er rart.

Det ene er at folk velger å gå topptur i et alpinanlegg. Det andre er at folk velger å bo i et byggefelt.

Topptur er gøy! Alpint er gøy! Å kjøre ski i et alpinanlegg er fantastisk! Jeg elsker lyden og lukten av skiheis, lyden av glade mennesker som er ute i frisk luft, bruke kroppen og være sammen om en aktivitet som er like moro om man er ekspert eller nybegynner. Tighte slalåmsko, tighte bindinger og perfekte ski i preparerte bakker som gjør opplevelsen komplett!

Går man topptur mister man gjerne det sistnevnte. For at utstyret skal være lettere blir dette et kompromiss mellom vekt og kjørekomfort. Randoutstyret er rett og slett ikke så digg å kjøre med som «ordentlig» alpinutstyr. Det andre man også mister med en topptur vi alpinanlegg er mengden skikjøring. Man kan kjøre milevis på ski i løpet av en dag i et skianlegg, på topptur blir det gjerne en nedkjøring pr dag, kanskje to i noen tilfeller hvis man er skikkelig ivrig og fjellet ikke er for stort.

Grunnen til at man går topptur er friheten, naturopplevelsen, gleden over å kjøre ned en bakke du har gått opp selv og at ingen andre har kjørt der før deg! Du setter ferske spor i urørt snø! Du har akkurat besteget et fjell! Ingenting kan slå den følelsen! Det får så være at utstyret ikke er optimalisert for selve kjøringen, for den er halve poenget. Nedkjøringa trenger heller ikke å gjøres på rekordtid, den skal vare lenge, og nytes lenge! Det er den nedkjøringa du har den dagen, så ingen grunn til å være først i bunn.

Jeg bor på Grünerløkka. Midt i Oslo sentrum. Jeg elsker hvert et sekund av det! Nærheten til alle tilbudene, konserter, kafeer, restauranter, venner, gallerier, kinoer, museer, barer, teater. Lista er lang og alle ting på lista nevnes i flertall for det er ikke bare ett teater i Oslo, det er mætt ta dom!! Det er mætt ta ælt! Jeg savner ikke mye fra Toten, helt ærlig, det er skummelt å si det høyt, men jeg gjør ikke det. Det jeg savner mest er stjernehimmelen. Den blir borte i Oslo sentrum på grunn av alt lyset. Jeg savner nærhet til familien, men jeg har også deler av familien min i Oslo så det ville vært det samme om jeg bodde på Toten. Jeg reiser til Toten ukentlig så jeg får mine doser familie, landbrukslukt, Mjøsa, totendialekt og bygdehumor som gjør at jeg klarer meg fint. Savnet er ikke stort for jeg får det meste jeg trenger av Toten-input selv om jeg bor i byen. Det er virkelig ikke så langt unna som folk på Toten tror det er.

Jeg elsker Toten! Jeg elsker åsen og skogen. Jeg elsker folka der og jeg elsker det rolige tempoet, de ukompliserte prosjektene, de avslappede ambisjonene og rett og slett det gode liv. Det jeg savner mest i tillegg til stjernehimmelen, er kinoen min og den avstanden til andre folk som gjør at jeg kan se film med kino-volum til alle døgnets tider og pisse i grøfta utenfor huset. Helst på natta med klarvær. Altså, det høres dust ut men det jeg faktisk ikke kan gjøre i Oslo er å se film på natta og gå ut å pisse under stjernehimmelen når den er ferdig. Det er et savn. Alt annet finner jeg en relativt kort biltur unna.

Har du skjønt hvor jeg vil enda? Altså, et byggefelt har alle minusene fra å bo i byen og ingen av plussene ved å bo på bygda. Du har ingen av tilbudene utenfor døra di og du har heller ikke armslag og friheten til å sole deg naken. Om du driver med sånt. Jeg skjønner at det er greit for unga, at det er en litt mindre ensom følelse men allikevel ikke byen. Jeg skjønner kanskje de greiene der, men nei, jeg vil ikke være med på det! Som du kanskje har gjettet, hvis jeg skal flytte tilbake til Toten en gang vil det ikke være for å bo i et byggefelt!

Jeg skjønner greia med trening. Du går kanskje en topptur i alpinanlegget for å teste utstyret, du tenker kanskje på tryggheten med skipatrulje, null skredfare, at man ikke er alene hvis noe skulle skje, men nei, jeg vil ikke være med på det heller!

Å gå topptur i skianlegget er å samle alle minusene ved å gå topptur og alle minusene ved å kjøre i et skianlegg i en aktivitet! Og hvis man putter på faren for å faktisk bli nedkjørt inn i ligningen så vil jeg si at det faktisk kan være ganske farlig å gå topptur i et skianlegg. Jeg ville i alle fall vært mere redd der enn på fjellet.

Kan hende jeg legger for mange av mine egne preferanser inn i denne teksten, men jeg har ofte følelsen av at folk, på jakt etter kompromisset, ofte ender opp med å velge noe som i kraft av kompromisset hverken blir fugl eller fisk. At å kjøre midt i veien blir enklest for da er man lengst unna grøftene. At å velge det éne blir for vanskelig for da velger man samtidig bort det andre. Men man kan ikke få alt! Hvis man prøver å få alt ender man med å ikke få noen ting. Hvis du ikke velger vekk noe kan du heller ikke velge inn noe. Du må ta et valg, basert på de parametrene som er viktig for deg, og da kan sikkert boligfelt bli det mest fornuftige for noen, men jeg skjønner det fortsatt ikke. Allikevel er det utrolig mange som bor i boligfelt så det må være jeg som tar feil.

For å nevne noe helt annet jeg synes er besynderlig, hvor mange er det som har kjøpt svindyrt randone utstyr for bare å kjøre rundt i skianlegg med det uten å være på en eneste topptur? Nok en gang, av ting som kommer med både pluss og minus velger man den varianten som inneholder dobbelt minus.


42/100

Legg inn en kommentar

Create a website or blog at WordPress.com av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: